О цокольных и полупростых группах - Черников, Н.С. (Український математичний журнал, 2002)
Доведемо теорему, яка дає великий масив нових контрприкладів до відомих проблем Р. Бера (1949 р.) та С. М. Чернікова (1959 p.), що пов'язані із цокольними групами. Всі контрприклади є напівпростими групами. Встановлено також багато нових властивостей локально субінваріантних напівпростих підгруп. На підставі цих властивостей, зокрема, доведено, що всі майже локально розв'язні M′-групи є черніковськими.