Равновесные потенциалы с внешними полями - Зорий, Н.В. (Український математичний журнал, 2003)
Досліджується варіаційна задача Гаусса над досить загальними класами мір Радона у локально компактному просторі X. Отримано опис потенціалів мінімізуючих мір, виділено їх характеристичні властивості, доведено неперервність екстремалей. Знайдено постановки екстремальних задач, дуальних до початкової. Отримані результати є новими навіть у випадку класичних ядер та евклідового простору Rⁿ.