Представники ряду Chiroptera в колекції Музею природи Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна - Ільюхін, Ю. (Theriologia Ukrainica, 2018)
У колекції Музею природи на наш час зберігається 139 зразків кажанів, які належать до 18 видів, 11 родів та 3 родин. Почали збирати цю колекцію ще у 1834 році (2 опудала Nyctalus noctula). Цікаві також старі експонати з тропічних зон — опудало Macroglossus minimus (1865 р.) з о-ва Ява, опудало Pteropus vampirus (бл. 1864 р.) та скелет Pteropus poliocephalus (1869 р.). Серед фондової частини колекції найбільше матеріалу (67 зі 112 зразків) походить з Харківської обл. (Харківський, Зміївський, Чугуївський, Ізюмський р-ни) України, здобуті у 1930–60-х рр. В МПХУ зберігаються цінні зразки червонокнижних видів — Myotis dasycneme, Nyctalus lasiopterus, N. leisleri, Miniopterus schreibersii. Серед колекторів — три відомі професори, які в різний час були завідувачами кафедрою зоології Харківського університету — О. Брандт, В. Станчинський, І. Волчанецький. Ця колекція є однією з найдавніших в Україні і має значну наукову цінність. Дано повний перелік зразків з усіма (крім колекційних номерів) даними. Експозиційна частина колекціі виставлена в залах для огляду, а наукова зберігається у фондовому приміщенні.