Прямі й обернені теореми в теорії наближень методом Рітца - Горбачук, М.Л.; Грушка, Я.І.; Торба, С.М. (Український математичний журнал, 2005)
Для довільного самоспряженого оператора B у гільбертовому просторі Y наведено прямі й обернені теореми, що встановлюють зв'язок між степенем гладкості вектора X∈Y відносно оператора B, порядком прямування до нуля його найкращого наближення цілими векторами експоненціального типу оператора B і k-модулем неперервності вектора x щодо оператора B. Результати застосовано до знаходження апріорних оцінок наближених за Рітцом розв'язків операторних рівнянь у гільбертовому просторі.