Термическая деструкция функциональных групп модифицированных углеродных нанотрубок - Бричка, С.Я.; Паляница, Б.Б.; Кулик, Т.В.; Бричка, А.В.; Ковальская, Е.А. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Синтезовано ряд вуглецевих нанотрубок з різною концентрацією хемосорбованого кисню з питомою поверхнею 176—637 м²/г. Методом температурно-програмованої десорбції з мас-спектрометричним контролем у зразках окислених нанотрубок встановлено присутність функціональних груп: карбоксильних, ангідриду карбонової кислоти, лактонних, фенольних, ефірних, карбонільних та хінонних. Показано, що після прожарювання зразків в інертній атмосфері при 800 °С з поверхні вуглецевих зразків повністю зникли карбоксильні, ангідриду карбонової кислоти та лактонні функціональні групи. У прожарених при 1200 °С вуглецевих нанотрубках виявлено слідові кількості кисню у вигляді карбонільних та хінонних функціональних груп.