60 років Інституту економіки промисловості НАН України: історія та досягнення - Амоша, О.І.; Землянкін, А.І.; Солдак, М.О. (Економіка промисловості, 2019)
Історія Інституту економіки промисловості Національної академії наук України починається з 1959 р., коли розпорядженням Раднаргоспу Донецького економічного району було створено Відділення економіки промисловості у складі Донецького науково-дослідного вугільного інституту. З 1962 р. Відділення економіки промисловості функціонувало у складі Макіївського науково-дослідного інституту з безпеки робіт у гірничій промисловості, а в 1963 р. постановою Ради міністрів УРСР його було перепідпорядковано Донецькому раднаргоспу і воно стало називатися Відділенням економіки промисловості Донецького раднаргоспу.