Особливості розкриття проблеми ініціації дитини в українській новелістиці порубіжжя ХІХ–ХХ століть - Лопушан, Т.В. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2009)
У статті розглядаються особливості розкриття новелістами межі ХІХ-ХХ століть проблеми ініціації як етапу становлення і розвитку особистості дитини в момент переходу від дитинства до дорослості.