Польова підготовка довгих видобувних стовпів в умовах шахт Західного Донбасу - Хоменко, О.Є.; Ткачук, А.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2020)
Мета. Знизити собівартість підготовки видобувних стовпів довжиною до 3000 м. Методика. Використано аналітичний метод дослідження для аналізу гірничо-геологічних умов розробки родовища, виробничої ситуації з розвитку гірничих робіт та умов застосування польового способу підготовки. Метод варіантів – для вибору та обґрунтування раціональної системи підготовки запасів за вартісними показниками й обґрунтування заходів зі своєчасної підготовки та відпрацювання запасів. Економіко-математичний метод – для розрахунку техніко-економічних показників проведення польових виробок та показників по шахті в цілому. Результати. Встановлено реальний економічний ефект у розмірі 945 тис. грн завдяки дослідженню та розрахунку параметрів підготовки запасів вугілля у блоці № 3 шахти «Західно-Донбаська». За результатами досліджень було встановлено, що проведення виробок необхідно навхрест простягання пласта і на 2 м нижче рівня лави з облаштуванням вентиляційних гезенків люками та трубами діаметром 1 м. Наукова новизна. Польові підготовчі виробки, які закладаються в підошві вугільного пласта, інтенсифікують гірничі роботи на видобувних дільницях за рахунок зниження часу підготовки та відпрацювання запасів, поліпшення провітрювання виробок і зниження собівартості видобутку. Практична цінність. Розробка технології підготовки запасів, яка дозволяє підвищити навантаження на лаву та зменшити собівартість підготовки та відпрацювання запасів вугілля у великих видобувних стовпах.