Оцінка вартості природних ресурсів територіальних економічних систем України - Луців, О.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Розглянуто особливості вартості природних ресурсів у різних регіонах України та проведено їх порівняльний аналіз. Зроблено висновки щодо недосконалості системи управління природними ресурсами України, що призводить до значних фінансово-економічних втрат. Запропоновано посилити процес капіталізації природних ресурсів у територіальних економічних системах України. Здійснити рекомендації пропонується шляхом використання інноваційних елементів фінансового механізму капіталізації при- родних ресурсів із входженням на фондовий ринок, застосуванням біржових фондів, які спеціалізуються на природних ресурсах тощо. Також необхідно приділити значну увагу співпраці між державою та приватними структурами. Щоб увійти у світову господарську систему на прийнятних умовах, забезпечити позиціонування вітчизняних компаній на глобальних ринках, Україні потрібно відповідати процесу економічної еволюції, у тому числі і з точки зору вартості національного капіталу.