Аналіз впливу екологічних факторів на ефективність сільськогосподарського виробництва - Шкуратов, О.І. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Обґрунтовано необхідність аналізу взаємовпливу сільськогосподарського виробництва та екологічних факторів при плануванні господарської діяльності. Доведено, що в останні роки екологічні фактори стали реально лімітувати обсяги виробництва в аграрному секторі. Шляхом кореляційно-регресійного аналізу відібрано екологічні фактори, які мають найтісніший вплив на економічні показники сільськогосподарського виробництва в Україні. В якості результативного показника ефективності сільськогосподар- ського виробництва запропоновано обсяг валової продукції сільського господарства (в постійних цінах 2010 року). При аналізі використовувалися наступні факторні показники: коефіцієнт екологічної стабільності території; коефіцієнт антропогенного навантаження території; еродованість земель; внесення органічних добрив на гектар; внесення мінеральних добрив на гектар; використання пестицидів на гектар. Отримано математичні залежності зміни обсягів виробництва валової продукції сільського господарства від перерахованих вище факторів. Для детальнішого аналізу впливу найвагоміших факторів (внесення органічних добрив на гектар, внесення мінеральних добрив на гектар; коефіцієнт екологічної стабільності території; еродованість земель) на обсяг валової продукції сільського господарства було побудовано лінійну множинну регресійну модель. Запропоновані рівняння залежності економічних і екологічних показників дають можливість контролювати екологічний стан сільськогосподарського виробництва в процесі його організації.