Особливості формування системи управління ефективністю у лісовому комплексі - Шестак, М.Л. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
У статті представлено теоретичний аналіз поглядів багатьох вчених щодо розуміння змісту й особливостей функціонування лісового комплексу як складної відкритої еколого-економічної системи, яка потребує нових підходів до управління всіма процесами, що в ній відбуваються, з урахуванням її галузевої специфіки. Під лісовим комплексом у забезпечених лісовими ресурсами регіонах пропонується розуміти систему, яка створює умови для поєднання лісових та обслуговуючих видів економічної діяльності, що забезпечують садіння, вирощування, експлуатацію лісових ресурсів, комплексну переробку деревини та використання інших корис- ностей лісу й характеризуються організаційною впорядкованістю та територіальною цілісністю. Підтримано думку ряду вчених, що основними елементами процесу управління ефективністю виступають: орієнтація на досягнення цілей; система контролю; управління результатами та система управління ефективністю. З урахуванням стратегічного значення лісових ресурсів для економіки держави теоретично обґрунтовано необхідність формування системи стратегічного управління ефективністю лісового комплексу. З метою оцінки результативності системи управління ефективністю запропоновано впровадження в практику роботи суб’єктів господарювання лісового комплексу системи збалансованих показників, що дозволить з різних сторін вивчити позитивні та негативні наслідки управлінських дій. Визначено, що однією з основних характеристик системи управління ефективністю повинна стати гнучкість у прийнятті рішень, яка передбачає можливість внесення окремих коректив у поставлені завдання відповідно до змін ринкового середовища та кон’юнктури. Зроблено висновок, що формування системи управління ефективністю функціонування лісового комплексу має відштовхуватися від класичних моделей, але при цьому враховувати специфіку даної галузі, в якій важливе значення має значний часовий лаг між відтворенням лісів та досягненням ними віку стиглості.