Еколого-економічний потенціал сталого регіонального розвитку та його індикативний вимір - Пристайко, О.П.; Хлобистов, Є.В. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
У статті розглядається еколого-економічний потенціал сталого регіонального розвитку (ЕЕПСРР), дається його визначення, розкривається методологічна сутність та наводяться методичні підходи до його формалізації. Основна увага приділяється диференціації наукових підходів до визначення сутності еколого-економічного потенціалу сталого регіонального розвитку, дається загальне розуміння їх виявленню та застосуванню. Визначено фактори розвитку еколого-економічного потенціалу регіону, виявлено критерії ефективності еколого-економічного потенціалу. Пропонується визначати ефективність ЕЕПСРР на основі системи переважно взаємопов’язаних економічних, соціальних та екологічних показників ефективності господарювання. Визначено територіальні ієрархічні рівні формування й розвитку еколого-економічного потенціалу регіону, виявлено їх сутність, визначено можливості застосування. Обґрунтовано завдання реалізації ЕЕПСРР: концептуальне та програмне забезпечення якісних змін у динаміці використання та утилізації виробничих ресурсів; впровадження до державної політики засад «зеленої» економіки, більш чистого виробництва, підвищення екологічної складової конкурентоспроможності виробництва; забезпечення впровадження інновацій за критеріями позитивного впливу на рівень екологічної безпеки та раціональне використання природних ресурсів; підвищення швидкості амортизаційного обігу природоохоронного устаткування; залучення пільгових кредитно-фінансових ресурсів за умов реалізації програм та проектів, спрямованих на досягнення сталого розвитку території.