Моніторинг екологічно сталого розвитку сільських територій в умовах глобальних викликів - Іртищева, І.О.; Стройко, Т.В.; Стегней, М.І. (Економіка природокористування і охорони довкілля, 2014)
Обґрунтовано концептуальні підходи до розробки системи моніторингу екологічно сталого розвитку сільських територій в умовах глобальних викликів. Досліджено досвід розвинених країн світу щодо фінансування розвитку сільських територій. Визначено складові та головну мету політики розвитку сільських територій. Обґрунтовано об’єктивну необхідність створення системи моніторингу екологічно сталого розвитку сільських територій для визначення стратегічних передумов подальшого розвитку сільських територій. Запропоновано визначення системи екологічного моніторингу та основних напрямів його діяльності. Необхідність формування нової парадигми розвитку глобалізованої світової економіки передбачає доцільність розроблення показників, за якими можна оцінити ступінь сталості, позитивну чи негативну динаміку руху до сталого розвитку. Основним результатом розроблення індикаторів сталого розвитку є контроль за досягненням цілей останнього, управління цим процесом, оцінка ефективності використовуваних ресурсів та рівня досягнення поставлених цілей. Розроблено набір індикаторів згідно з чотирма основними критеріями: економічні можливості, рівень екологізації, рівень соціалізації, рівень комфорту сільських територій. Досліджено дві базові концепції державної підтримки розвитку сільських територій, які можуть бути використані як при галузевому, так і при територіальному підході до сільського розвитку в Україні.