Організаційно-економічні механізми превентизації впливу кліматичних змін на урборуральні території - Обиход, Г.О.; Омельченко, А.А. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2020)
Узагальнено основні результати досліджень у сфері безпеки життєдіяльності населення в умовах глобальних кліматичних змін. Обґрунтовано напрями і заходи щодо можливостей адаптації до них природних і соціально-економічних систем урборуральних територій. Висвітлено фактори впливу змін клімату на довкілля, людину, суспільство, економіку і складні агломераційні утворення. Наведено класифікацію механізмів протидії та пом’якшення негативних наслідків глобальних кліматичних трансформацій. Визначено, що місцеві дії можуть бути інструментом зниження кліматичних ризиків. З’ясовано спроможність обмеження так званого міського острова тепла за допомогою планів адаптації міста суттєво посилювати міжнародні зусилля щодо пом’якшення наслідків кліматичних змін.