Особливості побудови моделі соціально орієнтованої національної економіки - Головня, О.М.; Кінаш, І.П. (Економіка природокористування і сталий розвиток, 2020)
Здійснено аналіз передумов розробки моделі розвитку економіки України в контексті соціальної орієнтованості з урахуванням взаємозумовленого впливу механізму ринкових відносин та економічної політики держави. Досліджено, що господарський механізм соціально орієнтованої ринкової економіки містить організаційну структуру виробництва (вертикальну та горизонтальну), конкретні форми функціонування економічної системи (державного і недержавного регулювання ринку), а також інституціональну базу (включаючи її законодавчу складову). Визначено, що в умовах побудови нової моделі національної економіки підвищується роль недержавних та благодійних організацій. Виділено роль громадських організацій як одну з найбільш оптимальних правових форм допомоги населенню у вирішенні спільних проблем і відстоюванні спільних інтересів, котра є обов’язковим атрибутом досліджуваної моделі.