Характеристика рогів лося (Alces alces) з України - Волох, А. (Theriologia Ukrainica, 2019)
При проведенні досліджень вимірювали: обхват розетки рога, обхват рога на відстані 4 см від зовнішнього краю розетки, довжину кожного рогу по задній вигнутій стороні між кінцями найбільш віддалених верхнього та нижнього відростків, кількість відростків на кожному розі, довжину кожного відростку по задній стороні — від основи до кінця, обхват кожного відростку в середній частині, відстань між передніми відростками, максимальну відстань між найдовшими відростками у середній частині, відстань між задніми відростками, ширину лопати рога у найширшому місці тощо. Враховуючи, що у будь-якій популяції роги європейських дорослих лосів бувають типовими, проміжними і оленеподібними, відповідно до цього здійснювали і їх вимірювання. Перші від народження роги у лосів з України сягають 29,0 ± 2,55 см довжини, мають 1–2 пасинків за максимального розмаху 52,0–72,4 см. Другі роги мають 2–4 відростки. Довжина більшості з них (56,7 %) коливається у межах 10–20 см. У звірів трирічного віку, в порівнянні з дворічними, в 2 рази збільшується середня довжина рогу, в 1,8 — обхват розеток і в 1,5 рази — максимальний розмах рогів: 71–117,3 см. Розмірні характеристики рогів у молодих лосів відрізняються значною динамікою. Найбільша мінливість стосується довжини відростків, їх обхвату в середній частині та кількості, а також обхвату розеток. Довжина рогів дорослих лосів становить 40,1–98,0, ширина лопати 6,0–24,2, обхват стовбура 12,3–20,3 та максимальний розмах 72,3–146,2 см. За маси 6,92–11,14 кг вони мають невисоку трофейну якість: 191,30–303,51 балів, що є наслідком відсутності будь-якого управління його угрупованнями. При порівнянні рогів українських лосів з такими з південної російської макропопуляції, що вони суттєво поступаються їм за більшістю показників. Наприклад, за обхватом стовбура, шириною лопати і розвалом вони менші, ніж у тварин з Росії, в 1,1 рази, а за довжиною — у 1,5 разів. Дуже значним виявилося перевищення середньої трофейної оцінки рогів із південних районів РФ (268,4 балів) над такою у лосів з України (234,4).