Синтез і властивості нанокристалічного порошку евтектичного складу системи Al₂O₃—ZrO₂ (Y₂O₃, СеO₂) - Смирнова-Замкова, М.Ю.; Рубан, О.К.; Биков, О.І.; Хоменко, О.І.; Дуднік, О.В. (Адгезия расплавов и пайка материалов, 2019)
Досліджено фізико-хімічні властивості нанодисперсного ZTA-порошку евтектичного складу (% (мас.)) 58,5Al₂O₃—41,5ZrO₂ (Y₂O₃, CeO₂), синтезованого гідротермальним методом у лужному середовищі. Склад твердого розчину на основі ZrO₂ (% (мол)): 90ZrO₂—2Y₂O₃—8CeO₂. Методи дослідження: рентгенофазовий та диференційно-термічний аналізи, електронна мікроскопія.