Вплив заглибин поверхні елементів конструкцій на вимірювання швидкості поверхневих акустичних хвиль - Скальський, В.Р.; Мокрий, О.М. (Техническая диагностика и неразрушающий контроль, 2018)
Експериментально показано значний вплив наявності заглибин поверхні елемента конструкцій на результати вимірювання розподілу швидкості поверхневих акустичних хвиль за використання п’єзоелектричних контактних перетворювачів із жорстким з’єднанням збуджуючої та реєструючої призм. Встановлено, що відхилення від площини спричинює появу додаткової затримки акустичного сигналу, що може призводити до суттєвої похибки вимірювання швидкості. Стверджується, що така часова затримка спричинена проходженням акустичного сигналу через додатковий шар контактної рідини, який виникає між призмою перетворювача та поверхнею досліджуваного матеріалу.