Тонке золото в донних відкладах Дніпровського жолобу (північно-західний шельф Чорного моря): перспективність, морфологія, генезис - Федорончук, Н.О. (Геологія і корисні копалини Cвітового океану, 2019)
Район Дніпровського жолобу є найбільш перспективним на тонке та дрібне золото серед виявлених проявів північно-західного шельфу Чорного моря. Сприятливі гідрологічні й седиментаційні умови, наявність палеоберегових смуг, геологічна будова та неотектонічний розвиток району обумовлюють наявність в цьому районі найбільшого прояву золоторудної мінералізації серед тих, що виявлені до нашого часу. До того ж район Дніпровського жолобу є цікавим щодо інших перспективних видів корисних копалин, зокрема вуглеводнів та пелоїдів. Були відібрані більш ніж 500 проб донних відкладів по сітці 2,4 ´ 0,8 км вібропоршневою трубкою. По всіх пробах виконаний гранулометричний аналіз, по частині проб зроблений мінералогічний аналіз важкої фракції. Проби збагачувалися на гвинтових шлюзах.