Скіфські кургани між Чмиревою та Гаймановою Могилами (степова північна периферія Великої Білозерки) - Болтрик, Ю.В.; Шелехань, О.В. (Археологія і давня історія України, 2020)
У статті опубліовано матеріали зі скіфських курганів IV ст. до н. е., розкопаних у 1970 та 1972 рр. біля с. Велика Білозерка Запорізької обл. Розглянуті пам’ятки розташовані на давньому шляху, що відомий як Старий Чумацькій і був відгалуженням Муравського. Тут зафіксовано унікальні знахідки, які засвідчують потужний вплив античної культури на варварський світ. Серед матеріалів заслуговують на увагу зразки зброї та залишки прикрас: литик, золоті платівки та золота підвіска у вигляді об’ємного зображення голови Гери. Деякі риси поховального обряду уможливили звернутися до теми про ходи і лази в курганах.