Моделювання населених пунктів ХI—ХІІІ ст. На прикладі археологічних пам’яток Теребовлянського князівства - Манігда, О.В. (Археологія і давня історія України, 2020)
У статті послідовно розглянуто методику виділення населених пунктів (НП) із залишків археологічних пам’яток часів середньовіччя. Проаналізовано склад, значення НП у системі розселення, визначено ступінь найближчого сусідства на двох етапах функціонування в межах князівства. Господарський аспект системи розселення розглянуто через реконструкцію давніх ландшафтів на основі ґрунтових покривів.