Агломерації літописної Овруцької волості - Томашевський, А.П. (Археологія і давня історія України, 2020)
У статті розглянуто унікальне явище — давньоруські агломерації літописної Овруцької волості. Проаналізовані їхні розташування, просторова структура, демографічний та виробничий потенціал, особливості матеріальної культури. Висвітлено значення виявлених агломерацій для оцінки рівня соціально-економічного розвитку Овруцької волості та Київської Русі.