Під знаком Кліо (до 60-річчя доктора історичних наук, професора Миколи Івановича Михайлуци) - Кязимова, Г.; Осипенко, О.; Шипотілова, О. (Краєзнавство, 2019)
Відомий український історик, викладач, дослідник проблем тоталітаризму, взаємин держави і церкви та історії православ'я на Півдні України в роки Другої світової війниМикола Іванович Михайлуца народився 1959 року у с. Михайлівка Саратського району Одеської області. У 1966 ро ці пішов до Михайлівської середньої школи, яку й успішно закінчив в 1976 році. Після школи впродовж року працював у будівельній бригаді місцевого колгоспу. З 1977 р. до 1979 р. проходив строкову військову службу у лавах Збройних сил СРСР, старшим оператором в Євпаторійській зенітно-ракетній бригаді ЗРВ ППО. Зважаючи на те, що майбутнього професора завжди притягувало вивчення та дослідження історії, тож ні для кого не стало несподіванкою, що після демобілізації Микола Іванович відразу починає відвідувати підготовчі курси при Одеському державному університеті ім. І.І. Мечникова, успішне завершення яких дало змогу майбутньому науковцю вступити на денне відділення історичного факультету.