"Польська операція" НКВС 1937–1938 рр. Підготовка наказу № 00485 в Київській та Харківській областях - Бажан, О.; Золотарьов, В. (Краєзнавство, 2019)
У статті головна увага приділяється плануванню співробітниками радянських органів державної безпеки так званої «польської» операції на теренах Київщини та Харківщини у 1937-1938 роках. Розглядаються зміст дефініції «польська операція», існування «цільових груп» репресивної акції, оперативні потреби обласних управлінь НКВС, пов'язані з реалізацією оперативного наказу народного комісара внутрішніх справ СРСР М. Єжова № 00485 «Про операцію по репресуванню членів Польської військової організації (ПОВ) в СРСР». Констатується, що «польська» операція НКВС носила масштабний і багатовимірний характер та поєднувала етнічні, релігійні, соціальні компоненти.