Імунологічні реакції щурів на трансплантацію мікроінкапсульованої тканини щитоподібної залози людини - Пастер, І.П.; Баранова, Л.А.; Дмитруха, Н.М.; Лагутіна, О.С. (Доповіді НАН України, 2020)
Одним з методів лікування гіпофункцій ендокринних залоз є трансплантація відповідних тканин або клітин, які мікроінкапсульовані в альгінатні капсули. У роботі наведено результати дослідження безпечності методу за імунологічними показниками. Мікроінкапсуляцію і трансплантацію тканини щитоподібної залози людини щурам внутрішньоочеревно, а також імунологічні дослідження проводили за стандартними методами. Встановлені вірогідні зміни кількості лейкоцитів і моноцитів, бактерицидної активності нейтрофілів крові, титру комплементу, значення МТТ тесту для перитонеальних макрофагів, а також фагоцитарної активності нейтрофілів крові і кількості макрофагів у перитонеальному ексудаті. Одержані дані свідчать про необхідність додаткового очищення комерційного біополімеру перед його застосуванням в експериментах на тваринах.