Експериментальні спостереження методами МТЗ та МВП локальних геологічних структур Побузьського гірськорудного району (Завалля) - Ільєнко, В.А.; Бурахович, Т.К.; Кушнір, А.М.; Ширков, Б.І. (Доповіді НАН України, 2020)
Наведено результати експериментальних спостережень низькочастотного природного змінного електромагнітного поля Землі зовнішнього іоносферно-магнітосферного походження, проведених у 2019 р., на тери торії рудного поля Заваллівського родовища Побузького гірськорудного району Українського щита. Після застосування процедур синхронного оцінювання передавальних операторів МТ/МВ полів за допомогою програмного комплексу PRC_MTMV отримано комплексні індукційні параметри для періодів від 60 до 4000 с і амплітудні криві позірного питомого опору та фаз імпедансу для широкого діапазону періодів від 10 до 10000 с. Якісний аналіз експериментальних параметрів показав, що локальні геологічні структури характеризується дуже складною будовою в геоелектричному плані. З одного боку, це наявність поверхневої та приповерхневої локальної тривимірності, на що вказують поведінка типерів і низькі значення кривих позірного питомого опору у переважній більшості пунктів спостережень. З іншого боку, це різка зміна течії телуричних струмів, що може бути обумовлено як наявністю локальних тривимірних поверхневих неоднорідностей, викликаних особливим складом гірських порід, так і зонами перетину значної кількості різноспрямованих геологічних розломів, пов'язаних з інтенсивним дробленням порід. Деяка поведінка кривих позірного питомого опору може пояснюватися впливом близько розташованих регіональних електропровідних структур глибинного залягання. Відзначено, що основним типом підвищеної електропровідності по площі рудного поля Заваллівського родовища може бути електронний, який пов'язаний з графітизацією значних об'ємів порід гранітного шару і високою зв'язністю. Природу електропровідності таких областей можна пояснити різними причинами — від своєрідного формування струмопровідних включень у міжзерновому просторі до анізотропії тріщинуватості та розшарованості гірських порід.