Інтродукція та охорона ex situ флористичного різноманіття Кавказу в Україні - Мельник, В.І.; Діденко, С.Я. (Доповіді НАН України, 2020)
Важливим аспектом охорони рослин ex situ є моделювання популяцій рідкісних та зникаючих видів у штучно створених фітоценозах. У Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка НАН України в 1949 р. С.С. Харкевичем була закладена ботаніко-географічна ділянка “Кавказ”. У наш час вона є найбільшим осередком кавказького фіторізноманіття ex situ. 411 видів рослин Кавказу, в тому числі 75 видів, занесених до Червоних книг Вірменії, Азербайджану, Грузії та Російської Федерації, вирощуються на площі 6 га в НБС ім. М.М. Гришка. Сучасні штучні фітоценози ботаніко-географічної ділянки “Кавказ” — це зменшені копії кавказьких ландшафтних екосистем. За 70 років існування штучно створені лісові та степові фітоценози стали подібними до природних кавказьких лісових та степових угруповань за своїм флористичним складом. Унікальні 70-річні культивовані лісові та степовий фітоценози в НБС ім. М.М. Гришка є відповідними екотопами для існування багатьох рідкісних та зникаючих видів. Рідкісні лісові види кавказької флори Taxus baccata, Dioscorea caucasica, Erythronium caucasicum, Fritillaria grandiflora, Helleborus caucasicus, Paeonia caucasica, Staphylea colchica, Arum rupicola, Cyclamen coum, Epimedium pinnatum, Lilium monadelphum, Tulipa biebersteiniana та рідкісні степові види Adonis vernalis, Paeonia tenuifolia, Crocus reticulatus, Iris aphylla, Fritillaria caucasica, Crambe cordifolia, Eremurus spectabilis протягом багатьох років сформували стабільні гомеостатичні інтродукційні популяції, які подібні до популяцій цих видів у природних умовах існування. Ботаніко-географічна ділянка “Кавказ” у НБС ім. М.М. Гришка є цінним національним надбанням України в галузі охорони флористичного різноманіття ex situ.