Спікання надтвердих композитів інструментального призначення групи BL у системі cBN-NbC-Al в умовах високих p,Т-параметрів - Стратійчук, Д.А.; Туркевич, В.З.; Сліпченко, К.В.; Бушля, В.М.; Білявина, Н.М. (Доповіді НАН України, 2020)
В умовах високого тиску (7,7 ГПа) у температурному інтервалі 1800—2350 °C досліджено процеси спікання надтвердих композиційних матеріалів групи BL у системі cBN—NbC—Al, в якій об'ємне співвідношення вихідних компонентів вибрано як cBN : NbC : Al = 60 : 35 : 5. За даними XRD аналізу встановлено, що вже починаючи з температури 1800 °C між компонентами відбувається хімічна взаємодія із утворенням дибориду ніобію (NbB₂) у кількості 3—5 мас. %, а також незначної кількості оксиду алюмінію, AlN і AlB₂ як результат рідкофазних реакцій за участю алюмінію. Всі ці новоутворення розташовані в міжзеренному просторі та на потрійних стиках зерен і є зв'язуючими фазами базового керамоматричного композита cBN—NbC. За результатами ультразвукової діагностики встановлено, що модуль Юнга та модуль зсуву мають максимум для кераміки, отриманої при температурі спікання 1950 °C, а подальше підвищення температури призводить до погіршення ії фізико-механічних характеристик. Надтверді керамічні пластини із високими фізико-механічними характеристиками можуть використовуватися для високошвидкісного точіння загартованих (до 60 HRC) та високолегованих (у тому числі інконелеєвих) сталей в умовах високих температур в області різання.