Електрофізичні властивості Sr₂LaBˡˡˡB^IVO₇ (Bˡˡˡ = Sc, In, B^IV = Sn, Ti) з шаруватою перовськітоподібною структурою - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Кузьмін, Р.М.; Полубінський, В.В.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2020)
Методом імпедансної спектроскопії досліджені електрофізичні властивості керамічних зразків нових сполук Sr₂LaBˡˡˡBIVO₇ (Bˡˡˡ = Sc, In, B^IV = Ti, Sn) з двошаровою структурою. Проаналізовані залежності комплексного імпедансу Z*(ν) цих сполук від частоти зондуючого синусоїдального електричного сигналу і температури. Аналіз результатів вказує на істотний внесок іонної електропровідності в зразках кераміки Sr₂LaBˡˡˡB^IVO₇. Для моделювання спектра імпедансу застосовано метод еквівалентних схем, представлених радіотехнічними елементами, який дає змогу виділити в чистому вигляді властивості мікрокристалічних зерен кераміки, тобто власне досліджуваної речовини, без впливу міжкристалічних і електродних ефектів. Досліджено температурну залежність електропровідності на постійному струмі, частотні залежності електропровідності, уявних компонент імпедансу та електричного модуля в температурному діапазоні від 300 до 800 К. Встановлено, що енергія активації електропровідності на постійному струмі для всіх зразків кераміки Sr₂LaBˡˡˡB^IVO₇ лежить в інтервалі від 0,285 до 0,301 еВ, а самі значення електропровідності різняться на два порядки величини. Частотна залежність електропровідності описується універсальним степеневим законом, на підставі чого можна припустити кореляцію між прямими і зворотними стрибками іонів. Певний внесок в іонну компоненту електропровідності можуть здійснювати катіони лантану та стронцію, які локалізовані на границях перовськітоподібних блоків. Однією із причин більш високих значень електропровідності в індієвмісних сполуках може бути більша деформованість октаедрів In(Sn,Ti)O₆, ніж октаедрів Sc(Sn,Ti)O₆.