Вплив наповнювача на ступінь сегрегації в полімерних сумішах, сформованих in situ - Ігнатова, Т.Д.; Косянчук, Л.Ф.; Нестеров, А.Є.; Ярова, Н.В. (Інститут загальної та неорганічної хімії ім. В.І. Вернадського НАН України, 2008)
Для сумішей лінійних полімерів (поліметилметакрилату з поліуретанами (ПУ) різної хімічної природи), сформованих in situ за різними типами одночасних реакцій, оцінені ступені сегрегації α ПУ в ПУ-збагачену фазу. Показано, що величина α визначається термодинамічною сумісністю компонентів (величиною параметра термодинамічної взаємодії χ12), а також залежить від складу суміші і хімічної природи ПУ. На ступінь сегрегації ПУ значно впливає і введення в реакційні суміші мінерального наповнювача та його концентрація, що обумовлено в основному різким падінням швидкості фазового розділення, пов’язаним з обмеженням рухливості макромолекул в результаті їх взаємодій з поверхнею наповнювача і суттєвим збільшенням в’язкості системи.