Експортний потенціал Дніпропетровскої області: пріоритети розвитку (на прикладі країн Азії) - Осадча, Н.В.; Дзюба, С.В.; Лашин, П.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті проаналізовано інструменти диверсифікації ринків. Досліджено ситуації стану розвитку експортної діяльності України в умовах пандемії. В дослідженні визначено основні загрози зовнішньоекономічної діяльності. Обґрунтовано необхідність створення механізму диверсифікації експортного потенціалу Дніпропетровської області в умовах економічної та політичної кризи України. У статті проаналізовані проблеми та перспективи розвитку експортного потенціалу Дніпропетровської області. Серед головних тенденцій експортної діяльності області — збільшення ролі країн Європи як торговельного партнера, що серед інших причин відбулося завдяки Угоді про Асоціацію з ЄС та диверсифікації джерел постачання енергії. Проблемним ас- пектом просування експорту є відсутність у підприємців знання правил та умов СОТ. Досліджено тенденції експорту Дніпропетров- ської області під час пандемії та можливості зменшення впливу Росії, співпраці з Китаєм. В Україні відсутній законодавчо обґрунтований механізм взаємодії держави та галузевих громадських організацій. Певні намагання держави побудувати механізм діалогу влади та бізнесу не є послідовними. Для просування цих процесів потрібні були структури, які могли б чітко сформулювати органам влади свої актуальні вимоги і відстоювати інтереси своїх галузей усіма конституційно можливими засобами, тобто могли позиціонувати себе й захищати свої інтереси в державних органах виконавчої влади. Досліджено можливість диверсифікації ринків та активізації просування товарів на ринки Азії.