Теоретичні засади стратегічного управління безпекою авіаційної галузі у контексті забезпечення сталого розвитку національної економіки - Бугайко, Д.О.; Харазішвілі, Ю.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
Авіаційна галузь є системою відкритого типу, на яку впливає широкий спектр технічних, природних, людських та економічних небезпек. Зі свого боку, вона сама є генератором суттєвих загроз для зовнішнього середовища. Метою статті є визначення теоретичних засад стратегічного управління безпекою авіаційної галузі з метою відпрацювання дієвого інструментарію забезпечення сталого розвитку національної економіки. Безпека авіації є важливою складовою концепції загальної національної безпеки, системи забезпечення особистої безпеки, безпеки суспільства та безпеки на транспорті від зовнішніх та внутрішніх загроз. Для стратегічного управління безпекою авіаційної галузі в умовах сталого розвитку національної економіки розроблено структурно-функціональну схему інтегрованої системи ідентифікації та нейтралізації загроз, упереджувального управління ризиками у вирішенні задач забезпечення безпеки авіації, безпечного з’єднання людей та бізнесу та екологічної безпеки. Для ідентифікації та стратегування рівня безпеки авіаційної галузі, своєчасного виявлення та нейтралізації загроз та управління ризиками обрана найсучасніша методологія ІЕП НАН України, яка базується на прикладній теорії систем, теорії управління, економічній кібернетиці та дозволяє отримати динаміку інтегральних індексів складових безпеки авіаційної галузі, що може слугувати найкращим індикатором ефективності здійснюваних заходів безпеки. Замість класичних методів прогнозування стратегічних сценаріїв розвитку авіаційної галузі, що використовують принцип «минуле визначає майбутнє», пропонується застосовувати адаптивні методи регулювання з теорії управління, що засновані на принципі «майбутнє визначається траєкторією в майбутнє».