Підвищення міжнародної конкурентоспроможності Вінницької області в умовах євроінтеграції - Савченко, М.В.; Витяганець, І.М. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У результаті дослідження встановлено, що сучасні економічні процеси такі, як глобалізація, регіоналізація, формування «нової економіки», значно розширюють коло учасників конкурентних відносин та обумовлюють підвищення ролі регіонів окремих держав у системі світового господарства, перетворюючи окремі території на стратегічних гравців світового ринку. На основі аналізу показників соціально-економічного стану Вінницького регіону виокремлено детермінанти його міжнародної конкурентоспроможності. Проаналізовано методичні підходи щодо оцінки конкурентоспроможності регіонів, що дозволило розробити алгоритм оцінки міжнародної конкурентоспроможності регіону. У конкурсній роботі на основі запропонованого методичного підходу проведено оцінку міжнародної конкурентоспроможності Вінницького регіону, зокрема здійснено кластерний аналіз регіонів України на основі розрахунку загального інтегрального індексу міжнародної конкурентоспроможності за 2016-2019 рр. Для підвищення міжнародної конкурентоспроможності Вінницької області розроблено шляхи підвищення її рівня. Доведено, що підвищення результативності інноваційної сфери є одним з ключових пріоритетів підвищення міжнародної конкурентоспроможності регіону.