Адаптивная реорганизация метаболизма у двустворчатого моллюска Anadara inaequivalvis Bruguiere в условиях экспериментальной аноксии - Андреенко, Т.И.; Солдатов, А.А.; Головина, И.В. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Показано, що за умов експериментальної аноксiї в зябрах та нозi анадари процеси бiлкового катаболiзму посилюються, що спричиняє зниження вмiсту бiлка, пiдвищення рiвня вiльних амiнокислот i сечовини. Гiдролiзу пiддаються переважно низькомолекулярнi пептиди, про що свiдчить зниження активностi катепсину D на фонi пiдвищення активностi γ-глутамiлтранспептидази. Аноксiя супроводжується посиленням сукцинаттiокiназної та фумаратредуктазної реакцiй, якi контролюються аланiн- та аспартатамiнотрансферазами. Вони запобiгають накопиченню токсичного лактату в тканинах i дозволяють одержувати додатковий ресурс АТФ i ГТФ. Активнiсть лактатдегiдрогенази знижується, а малатдегiдрогенази залишається високою. Метаболiчнi процеси в гепатопанкреасi молюска у вiдсутностi кисню орiєнтованi на продукцiю амiнокислот, а не на їх утилiзацiю.