Інвестиційний аспект розвитку економіки суб’єктів підприємництва України в умовах фінансової глобалізаці - Фоміченко, І.П.; Баркова, С.О. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті розглянуто аналіз процесів надходження інвестицій в економіку України, висвітлено основні проблеми та чинники, що впливають на інвестиційну діяльність та інвестиційну привабливість України. Проведено аналіз динаміки обсягу надходження прямих іноземних інвестицій в Україну за 2002-2018 роки, який дозволив виокремити періоди найбільш значних коливань та встановити причини, що вплинули на такі зміни. Виконано порівняльний аналіз структури надходження прямих іноземних інвестицій в Україну за країнами світу станом на початок 2013, 2016 2019 років. Проведено структурний аналіз прямих іноземних інвестицій за видами економічної діяльності на початок 2019 року, порівняно результати з показниками структури 2016 року, встановлено пріоритетні галузі економіки України, до яких іноземні інвестори вважають доцільним вкладати кошти. Приділено увагу напрямкам підвищення рівня інвестиційної привабливості та економічного розвитку регіонів України. Визначено, що серед пріоритетних напрямків підвищення рівня інвестиційної привабливості та економічного розвитку регіонів України необхідно виділити наступні: удосконалення нормативно-правової бази щодо інвестиційної діяльності в Україні; визначення слаборозвинених, але пріоритетних для інвестування галузей народного господарства в депресивних, слаборозвинених регіонах та формування сприятливого інвестиційного клімату для вкладення коштів саме у ці галузі з метою стабілізації рівня їх розвитку; формування доступної для потенційних інвесторів бази даних щодо інвестиційного потенціалу підприємств, галузей економіки, регіонів країни; зважене використання засобів стимулювання інноваційно-інвести¬ційної активності на регіональному рівні. Виявлення та використання внутрішнього ресурсного та трудового потенціалу окремих регіонів країни у процесі підвищення темпів економічного зростання є першочерговим завданням органів місцевої влади в умовах критичної нестачі фінансових ресурсів. Таким чином, поліпшення інвестиційного клімату та формування умов для залучення інвестицій в економіку країни в умовах глобального розвитку міжнародного фінансового середовища залишається одним із пріоритетів діяльності уряду.