Компаративний аналіз кредитного забезпечення потреб галузей економіки - Дробязко, А.О.; Любіч, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
В українській економічній політиці загострилася дискусія відносно ступеня підтримки банківським сектором реального сектору економіки. Саме зменшення питомої ваги кредитів у ВВП була одною з основних претензій до Голови НБУ, який достроково пішов у відставку у 2020 р. НБУ з 2015 р., імплементуючи в свої нормативні акти останні вимоги Базельського комітету, значно збільшив регулятивні вимоги як до кредиторів по оцінці якості позичальників, так і до бізнесу, вимагаючи повне розкриття інформації про кінцевих бенефіціарів і зв'язок менеджменту із пулом неповернутих кредитів у попередні періоди. Академія Фінансового Управління протягом останніх п’яти років ретельно аналізувала питання взаємодії банківського і реального сектору в своїх дослідженнях. У поточному досліджені показано, що банки за участю держави є флагманами кредитної активності в провідних секторах економіки, але вони в своїх портфелях мають найбільші кейси кредитів, що не обслуговуються позичальниками, які потребують індивідуального підходу для розв’язання. В статті наведена динаміка обсягів кредитування у період 2013 – 2020 рр. в розрізі галузевого кредитування. Також надано пропозиції щодо вдосконалення законодавчої бази ведення банківського бізнесу на 2020 р.