Скифский курган с ранней уздой из северо-западного Приазовья - Болтрик, Ю.В.; Фиалко, Е.Е. (Боспорские исследования, 2010)
Статтю присвячено публікації скіфського кургану № 11 із двома могилами та похованням коня, що було розкопано у 1984 р. поблизу с.м.т. Якимівка Запорізької обл. Головне поховання кургану, що належало вершнику, частково зруйновано при давньому пограбуванні центральної могили. Вціліли обидва поховання залежних жінок - в боковій могилі та центральній катакомбі. Інвентарь, що зберігся - два комплекти кінської збруї, меч, кнеміди, дерев'яна чаша із золотим окуттям, прикрашеним фігурами грифонів, люстра, веретена та золоті прикраси, дозволяє датувати комплекс у межах другої половини V ст. до н.е. За схемою устрою та супровідним інвентарем комплекс близький до курганів №№ 3 та 4 Іспанових могил, за особливостями прикрас вуздечкового набору - до кургану № 3 Стеблівського могильника. Акимівський комплекс, як і коло близьких до нього пам'яток, маркує могилу представника середньої ланки скіфської аристократії перед-Атеївського часу.