Ультрадианные ритмы кардиоактивности и движения створок черноморской мидии Mytilus galloprovincialis Lam. - Холодкевич, С.В.; Кузнецова, Т.В.; Иванов, А.В.; Трусевич, В.В.; Куракин, А.С. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2009)
Вперше в Українi i Росiї здiйснено одночаснi вимiрювання й аналiз у реальному часi кардiоактивностi та руху стулок мiдiй. Виявлено ультрадiаннi ритми (УР) з перiодами 10, 25, 30 та 40 хв як рухової, так i кардiоактивностi двостулкових молюскiв. Показано, що УР кардiоактивностi та руху стулок можуть з’являтися синхронно, в протифазi, а також незалежно один вiд одного, що свiдчить про складний зв’язок цих двох процесiв. Основою цього явища, очевидно, є циклiчнi змiни швидкостi фiльтрацiї та харчової поведiнки мiдiй, що регулюються сифоном та рухом стулок у конкретних умовах iснування. Зроблено висновок, що аналiз ритмiки фiзiологiї та поведiнки мiдiй є необхiдним для коректної iнтерпретацiї результатiв цiлого ряду дослiджень з впливу природних та антропогенних факторiв на кардiоактивнiсть та рух стулок молюскiв. Звернено увагу на принципову можливiсть використання УР як бiомаркерiв для вирiшення широкого кола задач щодо оцiнки стану навколишнього середовища.