Вплив параметрів охолодження на термонапружений стан соплових лопаток газових турбін - Карпінос, Б.С.; Куліш, В.М. (Проблемы прочности, 2017)
Наведено результати комп’ютерного моделювання стану матеріалу охолоджуваних лопаток турбін на несталих режимах роботи двигуна. Установлено лінійну залежність між ефективністю охолодження та відносними термічними напруженнями за різних умов теплообміну і закріплення. Запропоновано методику оперативного визначення параметрів теплообміну, що дозволяє забезпечити оптимальну термоциклічну довговічність матеріалу лопатки.