Сучасний стан формування фінансової стратегії в системі управління промисловим підприємством - Мироненко, Є.В.; Баркова, С.О.; Єржакова, В.В. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті розглянуто сутність фінансової стратегії, визначено її місце в стратегічному наборі промислового підприємства. Обґрунтовано і доповнено характеристики фінансової стратегії підприємства та побудовано організаційну модель її формування та реалізації. Описано цілі та завдання фінансової стратегії, характер прийнятих управлінських рішень, спрямованих на забезпечення фінансової стійкості, конкурентоспроможності та максимізації вартості підприємства. Проаналізовано процес розвитку підприємства на різних етапах. Визначено найважливіші сутнісні характеристики фінансової стратегії промислового підприємства. Доведено, що у ході діагностування та оцінки стратегічних можливостей фінансового розвитку підприємства здійснюється: аналіз та оцінка фінансового стану підприємства з метою ідентифікації стану підприємства та виявлення особливостей його розвитку; аналіз факторів внутрішнього фінансового середовища для виявлення напряму їх дії на кінцеві результати діяльності підприємства; комплексний аналіз та діагностика внутрішнього фінансового потенціалу з метою встановлення його рівня для забезпечення стратегічних можливостей фінансового розвитку підприємства.