Впровадження інтелектуальних логістичних технологій в інфраструктурний комплекс морського транспорту - Гуренко, А.В.; Зубов, С.В. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
Досліджено тенденції розвитку інтелектуальних логістичних технологій в інфраструктурному комплексі морського транспорту. В роботі проаналізовано особливості розвитку морської галузі в умовах цифровізації економіки та включення світових портових операторів до процесів індустрії 4.0. Зокрема, визначено сучасні макроекономічні тенденції та перспективи розвитку морського транспорту України. Методологія дослідження спирається на теоретичний і методологічний аналіз наукової літератури, статистичні методи, а також спостереження, порівняльний метод, опис, вимірювання. Використання наукових методів дослідження дозволило виявити виклики, що стоять перед вітчизняною транспортною системою в умовах розвитку глобальної цифрової логістики. Результати дослідження свідчать, що зовнішні пріоритети розвитку морського транспорту та напрями цифровізації здатні підвищити ефективність транс- порту й удосконалити сервісне обслуговування клієнтів. Доведено, що окреслені напрями інтелектуалізації портів передбачають об'єднання широкого спектру передових технологій: штучний інтелект, хмарні комп'ютерні сервіси, технологію блокчейн. Сумісне використання новітніх інструментів дозволяє учасникам перевезень (операторам, портам, судновласникам, замовникам) оптимізувати логістичні операції та управляти ними в режимі реального часу. Проведення аналізу дозволило виявити причини недовантаження портів України та оцінити чинники, що гальмують розвиток портів України. Серед головних проблем визначено фінансово-економічні, правові, організаційні, технічні. Разом із цим, суттєвий вплив роблять прийняті правила обслуговування клієнтів за старими схемами та недосконалість нормативної бази щодо уніфікації документів і процедур обміну інформацією. Більшість портів залишаються неготовими діяти у нових конкурентних умовах. У цілому рекомендовано приймати управлінські рішення щодо впровадження інтелектуальної інформаційно-телекомунікаційної системи в морській галузі України через активізацію залучення портової інфраструктури до логістичних систем центрів автоматизованого управління, підсистем інтелектуального аналізу, відображення даних та інформації, мереж портових датчиків і виконавчих пристроїв, що інтегруються за допомогою бездротових мереж доступу з інфраструктурними елементами магістральної інтелектуальної мультимодальної транспортної системи. Реалізація запропонованих заходів стає можливою за умов комплексного впровадження інформаційних технологій заснованих на спільній командній роботі зі створення електронної моделі на рівні АМПУ та інших транспортних операторів.