Аналіз основних тенденцій соціального захисту безробітних в Україні - Болотіна, Є.В.; Мартиненко, А.К.; Чаленко, В.П. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті здійснено аналіз соціального захисту безробітних у контексті діяльності Державної служби зайнятості України. Проведено аналіз динаміки рівня безробіття. На основі проведеного аналізу безробіття в Україні та можливих сценаріїв розвитку цього явища, внесено пропозиції щодо подолання кризових явищ у сфері зайнятості та покращення ситуації на ринку праці. Визначено сучасний стан та основні проблеми, які формують рівень безробіття в Україні. Запропоновано заходи щодо зменшення рівня безробіття та оптимізації структури зайнятості. Визначено основні чинники, які формують таку макроекономічну проблему як безробіття. Встановлено основні тенденції в розвитку соціально-трудових відносин України та вплив глобалізаційних процесів на розвиток ринку праці. За останні роки відбулoся зменшення рівня екoнoмічнoї активнoсті та рівня зайнятості населення, підвищився рівень безробіття. Перспективами подальших досліджень у цьому напрямі є визначення залежності ринку праці від сучасних глобалізаційних перетворень та аналіз особливостей впливу різноманітних факторів на його формування і функціонування.