Дослідження можливості підвищення рівня зайнятості в Україні за результатами аналізу проблем безробіття - Гітіс, В.Б.; Маргієва, М.М.; Дріго, С.С.; Юркін, А.О. (Економічний вісник Донбасу, 2020)
У статті досліджено стан безробіття в Україні, зокрема встановлено, що фінансово-економічна криза, пов'язана з військовими діями всередині країни, і коронавірусна інфекція суттєво загострили цю проблему. Це проявилося в першу чергу в зменшенні частки економічно активного населення працездатного віку в чисельності населення в цілому і зростання чисельності безробітного населення працездатного віку. Також встановлено, що, внутрішнє переселення і зростання за рахунок цього рівня безробіття, а також посилення еміграційних намірів серед внутрішньо переміщених осіб на тлі і так досить високої чисельності працюючих за кордоном. А також криза, викликана коронавірусною інфекцією, без перебільшення внесли суттєві корективи в український ринок праці. У сфері зайнятості спостерігалося суттєве зменшення кількості вакансій одночасно зі зростанням числа безробітних громадян. У першу чергу роботу втратили ті, хто неформально працював в галузях, діяльність яких була зупинена на час карантину. До них додалися і трудові мігранти, які повернулися в Україну, втративши роботу за кордоном. Сьогодні всі ці люди опинилися на роздоріжжі. Запропоновано можливі шляхи зниження безробіття в країні. Зниження рівня безробіття сприятиме економічному розвитку України. Але подолання цієї проблеми потребує реалізації комплексу рішень, починаючи від адекватного розподілу державного замовлення при підготовці спеціалістів у навчальних закладах і завершуючи проведенням економічних реформ та залученням інвестицій. Реальну ситуацію, яка сталася наразі в Україні, можемо бачити і без статистики. Враховуючи демографічну ситуацію, що склалася в різних регіонах України, а також карантин, можна передбачити, що при нинішньому рівні створення нових робочих місць і природному прирості населення рівень безробіття в регіонах у майбутньому набуде ще більшої гостроти.