Влияние воды Нафтуся на NO–синтазную активность клеток и связанные с этим изменения опухолевой ткани - Насибуллин, Б.А.; Ковбаснюк, М.Н.; Ивасивка, С.В. (Інститут фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України, 2003)
Встановлено, що мінеральна вода Нафтуся стимулює NO-синтазу в клітинах карциноми Герена і спричинює одноманітність структури пухлинної тканини. Припускають, що протипухлинна активність мінеральної води Нафтуся зумовлена її ксенобіотико-адаптогенними властивостями.