Моделювання інвазійного поширення Pistia stratiotes (Araceae) на основі ГІС-аналізу кліматичних факторів - Мосякін, А.С.; Казарінова, Г.О. (Український ботанічний журнал, 2014)
Досліджено потенційне поширення небезпечного інвазійного виду Pistia stratiotes L. в Україні та на прилеглих територіях. У роботі використано програмні інструменти екологічного моделювання MAXENT; вихідними матеріалами для аналізу були масиви даних про точне розповсюдження досліджуваного виду та набір із геоінформаційних шарів, що відповідають 19 кліматичним факторам системи WorldClim. Виявлено загальні тенденції до подальшого інвазійного поширення P. stratiotes на території України та прилеглих територіях. Сформульовано основні рекомендації щодо менеджменту інвазійного розповсюдження цього виду