Сезонное развитие и структура побегов Silene jailensis N.I. Rubtzov (Caryophyllaceae)— реликтового эндемика Горного Крыма - Никифоров, А.Р. (Український ботанічний журнал, 2011)
Досліджено сезонний цикл розвитку та структурні особливості рослин Silene jailensis N.I. Rubtzov. Особину виду формують моноподіально наростаючі скелетні пагони, складовими яких є елементарні пагоні. Вегетативна частина елементарного пагона наростає в літньоосінній період попереднього року, а вегетативно-генеративна — на початку літа наступного року. Елементарний пагін включає зони відновлення, збагачення та верхівкової бруньки. Під впливом зовнішніх чинників із бруньок зони збагачення виникають вегетативногенеративні чи вегетативні пагони. Віковий стан генеративних рослин визначається за переходом із моноподіальної системи галуження головного пагона до симподіальної системи відгалуження багатьох скелетних пагонів.