Динаміка структурно-функціональної адаптації Sium latifolium (Apiaceae) до затоплення кореневої системи - Козеко, Л.Є.; Овчаренко, Ю.В. (Український ботанічний журнал, 2015)
Досліджено динаміку та особливості адаптації ювенільних рослин Sium latifolium L., вирощених як наземні, до затоплення ґрунту тривалістю 10 діб. Показана послідовна активація синтезу білка теплового шоку (HSP70), алкогольдегідрогенази (АДГ) спочатку в коренях, потім у листках, а через 2 доби поява додаткових коренів, що містять аеренхіму. Важливими для успішної адаптації виду автори вважають системну індукцію синтезу стресового білка і фермента анаеробної адаптації та її підтримку на високому рівні тривалий час, здатність до швидкого утворення системи додаткових коренів, а також кооперацію аеробних і анаеробних енергетичних процесів у часі та просторі.