Структурний аналіз адвентивної фракції флори Кримського півострова (Україна) - Багрікова, Н.О. (Український ботанічний журнал, 2013)
За результатами аналізу літературних даних та власних досліджень наводиться конспект адвентивних видів рослин Криму. Проаналізовано адвентивну фракцію за часом занесення, походженням, ступенем натуралізації, систематичним і біоморфологічним спектрами. Адвентивна фракція регіону охоплює 375 таксонів із 78 родин, у тому числі 76 археофітів та 299 кенофітів, що становить не менше 13 % від загальної кількості видів регіональної флори. За ступенем натуралізації виділено чотири основних групи: епекофіти — 122, колонофіти — 120, ефемерофіти — 89, агріофіти — 44 таксони. В таксономічному спектрі домінують представники родин: Asteraceae (49 таксонів), Poaceae (32), Brassicaceae (24), Faba ceae (22), Rosaceae (15), Chenopodiaceae, Lamiaceae (по 14), Apiaceae (13), Solanaceae (12), Scrophulariaceae (11), Ama ran thaceae (10). Комплексний аналіз дав змогу виявити специфічні особливості адвентивної фракції флори Криму: високий показник індексу нестабільності (0,56), що обумовлено великою кількістю ефемерофітів (23,7 %) та колонофітів (32,0 %); переважання видів давньосередземноморського (38,7 %), азійського (20,0 %) походження; зростання участі дерев (до 11,2 %), кущів (6,9 %) за домінування у спектрі життєвих форм однорічників (47,5 %) і полікарпічних трав (24,8%).