Конспект родини Fabaceae у флорі України. I. Підродини Caesalpinioideae, Mimosoideae, Faboideae (триби Sophoreae, Tephrosieae, Robinieae, Desmodieae, Phaseoleae, Psoraleae, Amorpheae, Aeschynomeneae) - Федорончук, М.М. (Український ботанічний журнал, 2018)
Пропонована стаття є першою частиною номенклатурного огляду представників родини Fabaceae у флорі України. При опрацюванні Fabaceae Lindl. для нового видання "Флора України" критично переглянуто таксономічний склад бобових. За оновленими даними, нині в Україні нараховується 69 родів і 379 видів бобових (разом із найбільш часто культивованими та здичавілими з культури); всього природних видів і тих, що культивуються в садах і парках країни – близько 430. В обробці Fabaceae України ми з прагматичних міркувань дотримуємося традиційного поділу родини на три підродини (Caesalpinioideae DC., Mimosoideae DC. та Faboideae), але з новим трактуванням обсягу триб та родів, з урахуванням нових даних морфологічних та молекулярно-філогенетичних досліджень. У статті наведено конспект підродин Caesalpinioideae і Mimosoideae, а також частини триб підродини Faboideae, з номенклатурними цитатами, наведенням типів таксонів та основною синонімікою.