Неосесимметричные колебания оболочки вращения, частично заполненной жидкостью - Троценко, В.А.; Троценко, Ю.В. (Нелінійні коливання, 2015)
Запропоновано алгоритм розрахунку частот та форм власних коливань оболонок обертання, частково заповнених рiдиною. Задача розв’язується у припущеннi, що при збуреному русi рiдини її вiльна поверхня залишається плоскою i перпендикулярною до осi оболонки. Розв’язання вихiдної задачi базується на застосуваннi методу декомпозицiї областi iнтегрування рiвнянь теорiї оболонок у поєднаннi з варiацiйним методом i наближенiй побудовi оберненого оператора для гiдродинамiчної частини задачi. Побудовано узагальнений функцiонал вiдносно перемiщень оболонки, для якого умови спряження розв’язкiв у пiдобластях вiдносяться до числа природних граничних умов. Наведено порiвняння отриманих числових результатiв з iснуючими точними розв’язками розглядуваної задачi з урахуванням хвильових рухiв рiдини для оболонки у формi кругового цилiндра.